Kommunikation har aldrig varit viktigare
Konsultcase

Kommunikation har aldrig varit viktigare

”Internkommunikation inom ramen för ledarskapet är jätteviktigt och jag tror att det kommer fortsätta vara viktigt, förändras och utvecklas under lång tid framöver.”

Bo Albertsson är interimskonsult hos oss på Lagotto. Just nu har han ett uppdrag på Jernhusen. Ett fastighetsbolag som utvecklar, förvaltar och äger fastigheter längs den svenska järnvägen. Här delar han med sig av sina erfarenheter och upplevelser kring rollen som strategisk viktig nyckelkompetens i bolagets kommunikationssatsning.

 

Bo har under sin karriär haft flera roller på ledarskaps- och specialistnivå. Bland annat roller som VD, Kommunikationschef, Marknadschef samt Press- och Eventansvarig på några av branschens största bolag och byråer. Bo har en gedigen erfarenhet och bakgrund inom kommunikationsbranschen, men tillslut kände han att det var dags att byta spår.

 

– Jag jobbade mycket internationellt, vilket även innebar en hel del resande världen över. Till slut kände jag att jag ville landa och fick upp ögonen för interimsverksamheten, säger Bo Albertsson.

 

Fick upp ögonen för interimsverksamheten

Bos första uppdrag som interimskonsult var på SJ i rollen som stöttande funktion till kommunikationschefen. Därefter har han haft uppdrag som bland annat Kommunikationsdirektör på Sveriges Radio och Presschef på Karolinska Universitetssjukhuset. Efter sitt senaste uppdrag som Presschef på Systembolaget kom Bo i kontakt med Lagottos Manager Annelie Cronemyr som kort därefter presenterade honom för rollen som Press- och medieansvarig på Jernhusen.

 

– Processen gick väldigt fort! Det är ofta så det är i den här branschen. Kort efter mitt och Annelies första möte fick jag träffa Henrik Fontin, HR- och kommunikationsdirektör, på Jernhusen. Företaget hade behov av ett omtag inom kommunikationsavdelningen för att kartlägga hur man skulle arbeta med kommunikationen framåt, säger Bo Albertsson. 

 

Bos breda bakgrund inom kommunikationsbranschen i kombination med hans expertis inom såväl operativt press och mediaarbete som strategiskt kommunikationsarbete gjorde honom till rätt konsult för uppdraget. 

 

Press och media på Jernhusen – en varierad roll

– Mina arbetsuppgifter är varierade och kan skilja sig mycket åt från en dag till en annan. Allt från att vi har en journalist som vill göra en intervju till att jag lägger min tid på det strategiska arbetet kring kommunikationsprocessen. Det är det som jag tycker är så spännande! Att jag får arbeta både med min strategiska och operativa erfarenhet, säger Bo Albertsson.

 

I rollen som interimskonsult är Bo en strategisk viktig nyckelspelare för utvecklingen av kommunikationen framåt för Jernhusen. Sin erfarenhet av såväl strategisk som operativ kommunikation har givit Bo värdefulla insikter och kunskaper kring samspelet mellan den strategiska planeringen och det operativa, faktiska arbetet. 

– Om inte kommunikationsstrategin kan användas för att skapa resultat för affärsverksamheten, som till exempel ökat antal kunder till organisationen eller ökad varumärkeskännedomen, så tappar den sitt syfte. Där har jag bra stöd i min bakgrund och erfarenhet inom området, säger Bo Albertsson. 

 

Att arbeta som interimskonsult tycker Bo passar honom som handen i handsken. 

 

– Det som motiverar mig som interimskonsult är att det finns en början och ett slut, med ett tydligt uppdrag och mål. Jag tycker det är spännande att få arbeta nära verksamheten, att få hjälpa till och stötta. I konsultrollen får man ofta den möjligheten, säger Bo Albertsson.

 

Framtidsutsikter för branschen 

När det kommer till framtiden för branschen tror Bo att kommunikationens roll i ledarskapet kommer fortsätta vara väldigt viktig och utvecklas, framförallt i takt med mer distansarbete. 

 

– Hur kan kommunikationen stötta ledaren i sitt arbete och utvecklingen av medarbetare? Och hur kan organisationen hålla ihop med hjälp av kommunikation? Det är frågor jag ställer mig. Internkommunikation inom ramen för ledarskapet är i den tid vi befinner oss i jätteviktigt och jag tror att det kommer fortsätta vara viktigt, förändras och utvecklas under lång tid framöver, säger Bo Albertsson. 

 

När det kommer till den externa kommunikationen menar Bo att den kommer bli alltmer datadriven. 

 

– ”If you can’t measure it, don’t do it” är ett välkänt uttryck som beskriver vikten av att mäta aktiviteter. Förutsättningarna för analys och uppföljning är idag mer eller mindre oändliga. Vi vet exakt hur mycket trafik ett inlägg har genererat eller nivån på konverteringsgraden. Även möjligheten för riktad kommunikation är idag betydligt större än vad den var för bara några år sedan. Datadriven kommunikation ökar hela tiden och jag tror att vi har mycket kvar att vänta oss framöver, säger Bo Albertsson.

 

Läs mer om Jernhusen på www.jernhusen.se.

 

Logotyp Jernhusen

Bo Albertsson, interimskonsult, Lagotto Executive Search & Interim

 

 

Vill du och ditt företag ta in den här typen av spetskompetens under en period? Eller är du konsult och vill veta mer om våra interimsuppdrag? Hör gärna av dig till oss på Lagotto så pratar vi vidare – info@lagottosearch.se.  

Manager Interim Management & Senior Executive Search Consultant

Annelie Cronemyr

070-981 67 56

CEO & Executive Search

Ulrika Kjellberg

072-539 66 03

Se alla
Vill du veta mer om

vad vi kan göra för dig?

Upptäck våra

kund- och konsultcase

Se alla