Person skriver på laptop, Lagotto Executive Search & Interim
Ledarskap

Digital onboarding – att kliva in som interimschef mitt i Coronakrisen

Hur kliver man in i rollen som interimschef när verksamheten arbetar på distans? Lagottos interimskonsult Kristina Backlund arbetar som Head of Creative på Trustly. Här delar hon med sig av sina erfarenheter av en digital onboarding och att leda på distans.

Lagottos interimskonsult Kristina Backlund har länge arbetat inom kommunikationsbranschen och har gedigen erfarenhet av såväl internationella bolag som välkända reklambyråer. När hon fick möjligheten att vara med på en varumärkesutvecklingsresa hos Trustly tvekade hon inte. Mitt under Coronakrisens utbrott klev hon in i rollen som Head of Creative – och började både sin onboarding och ledarroll på distans.

 

Med bakgrund förankrad i hennes passion för design och kommunikation har Kristina Backlund erfarenhet från några av de bästa reklambyråerna, största varumärkena och globala bolagen på såväl den svenska som internationella marknaden. Efter att ha drivit eget, varit konsult och tillslut fast anställd i många år ville Kristina komma närmare kunden och kundens problematik – och tvekade därför inte att börja arbeta som interimskonsult när hon fick möjligheten att vara med på en varumärkesutvecklingsresa hos Trustly. 

 

Mitt under Coronakrisens utbrott klev hon in i rollen som Head of Creative. En roll där hon tillsammans med sitt växande team på fyra personer arbetar med bland annat Trustlys varumärkesutveckling samt interna och externa kommunikation. Några dagar in i sin nya roll tog vi kontakt med Kristina för att ta del av hennes erfarenheter av en digital onboarding och att leda på distans.

 

Du inledde din period på Trustly när verksamheten arbetade på distans, hur gick det?

Trots att onboardingen var minimerad fungerade den förvånansvärt bra. Jag tänkte att detta kommer bli tufft, men jag har insett att det finns fördelar med att arbeta och ha en onboarding på distans. Tekniken finns på plats, videomöten är bara ett knapptryck bort och istället för att behöva lägga ner tid på att lära mig namn på mötesrum samt lära känna kollegor på kontoret, kunde jag börja arbeta direkt! Jag bekantande mig snabbt med businessen och problematiken – och kunde engagera mig i mitt team. 

Hur har distansledarskapet fungerat?

För mig har det fungerat, och fungerar fortfarande, väldigt bra! Mina kreatörer är inne i sina projekt och vet vad de ska göra vilket har underlättat distansarbetet och gjort det lättare för mig att orientera mig i min roll.  

 

Att hålla fast vid sina rutiner tycker jag är viktigt för att bibehålla en så normal vardag som möjligt. Därför ligger alla funktioner som fredagsfika med teamet och regelbundna touch bases kvar i schemat – men nu gör vi det digitalt. Och när vi kopplar upp oss för avstämningar, vardagskommunikation och andra formella möten gör vi det alltid med kameran på. Att bevara en så mänsklig faktor som möjligt tycker jag är viktigt vid distansarbete.

 

Vad är viktigt att tänka på när man går ut som interimschef i ett nytt team?

Som interimschef har du kommit in i verksamheten för att en existerande funktion behöver fungera så bra som möjligt när ordinarie person är borta. Att ta in situationen och förstå att alla har olika uppdrag är viktigt i din roll – men ännu viktigare är det att vara ödmjuk, att vara dig själv och att lyssna på människorna du möter i den nya situationen. Som interimare kommer man in i en miljö där det ofta finns osynliga organisationer och för att lyckas i rollen är det viktigt att ha en förståelse för dessa relationer.

 

 

Kristinas bästa tips för dig som står inför att kliva in i rollen som interimschef under en krissituation

 

  • Det är viktigt att förstå att dina medarbetare har olika reaktioner på den utmaning och situation ni befinner er i – respektera deras olika inställningar och nivå av rädsla. 
  • Var lyhörd för stresskänslighet. Krissituationen kan påverka dina medarbetare och göra dem mer stressade än vanligt. Visa förståelse och var uppmärksam på deras sätt att reagera. 

 

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla