Linbana mot blå himmel, interimskonsult, Lagotto Executive Search & Interim
Konsultcase

Att driva förändring som interimskonsult

”Fördelen med att anlita en interimskonsult är att man får in kompetens som snabbt och kvalitetssäkert kan driva förändring, och som kan tillföra nya idéer och perspektiv i organisationen.”

Efter att i flera år ha arbetat som fast anställd bestämde sig Anna Jonsson för att bli konsult. Hon insåg snart att det var helt rätt karriärval. Här delar hon med sig av sina tankar och erfarenheter av att arbeta som interimskonsult.

 

Med gedigen bakgrund inom ekonomi, och specialistkunskap inom treasuryområdet, har Anna Jonsson under sin karriär arbetat på några av branschens största ekonomi- och treasuryavdelningar. Idag är hon interimskonsult hos oss på Lagotto – och ute på ett uppdrag som konsult inom treasury på ett bolag vars affärsidé är att erbjuda strukturerad leasing av fastigheter. Några månader in i sin nya roll tog vi på Lagotto kontakt med Anna för att ta del av hennes erfarenheter av att arbeta som interimskonsult. 

 

Konsultyrkets variation och flexibilitet lockade

– Efter ett flertal fasta anställningar kände jag att jag ville testa något nytt. Jag ville få möjligheten att prova på olika miljöer och branscher, och vände mig till konsultyrket. Fördelen med att arbeta som interimskonsult är just möjligheten att få jobba i olika organisationer och ta del av olika kulturer och arbetssätt.

 

Uppdrag som interimskonsult inom treasury

– Idag arbetar jag som interimskonsult inom treasury på ett bolag i Stockholm. Mina arbetsuppgifter rör sig huvudsakligen inom områdena managementrapportering, financial control, finansiering och cash management. Det är första gången jag arbetar inom denna bransch, vilket jag tycker är en spännande och lärorik utmaning. Att få erfarenhet av en ny bransch och nya arbetssätt, där jag med min kompetens kan vara med och bidra, är en milstolpe i mitt liv. 

 

– Jag trivs med att arbeta självständigt och att ha ansvar för mina arbetsuppgifter. Samtidigt värdesätter jag samarbete och integration med andra avdelningar och team, vilket jag i min roll får möjligheten till.

En förändringsresa 

– När jag påbörjade mitt uppdrag befann sig bolaget på en förändringsresa. Det var en rotation bland de anställda och man var i behov av en senior person med gedigen kompetens inom treasury som snabbt kunde komma in och axla ansvar för det operativa arbetet. Med min erfarenhet och expertis kom jag in med ett utifrånperspektiv och kunde snabbt ge förslag på hur bolaget kunde förbättra och förenkla processer och rutiner. 

 

– Fördelen med att anlita en interimskonsult är just att man får in kompetens som snabbt och kvalitetssäkert kan driva förändring, och som kan tillföra nya idéer och perspektiv i organisationen.

 

Tips för att lyckas i rollen som interimskonsult

  • Var lyhörd för vad som är av vikt på det specifika bolaget du befinner dig på.
  • Var öppen för att tänka om och tänka nytt. 
  • Var ödmjuk för att varje bolag har olika processer och rutiner. Det är väldigt individ- och branschberoende på hur man arbetar med och prioriterar olika delar i jobbet. 
  • Tänk på att man i rollen som interimskonsult har en väldigt kort startsträcka, om ens någon alls. Du måste snabbt kunna sätta dig in i verksamheten och situationen – och hitta lösningar.

 

Anna Jonsson, interimskonsult Lagotto Executive Search & Interim

Anna Jonsson
Interimskonsult hos Lagotto

 

 

Vill du och ditt företag ta in den här typen av spetskompetens under en period? Eller är du konsult och vill veta mer om våra interimsuppdrag? Hör gärna av dig till oss på Lagotto så pratar vi vidare – info@lagottosearch.se.  

Manager Interim Management & Senior Executive Search Consultant

Annelie Cronemyr

070-981 67 56

Se alla
VILL DU VETA MER OM

VAD VI KAN GÖRA FÖR DIG?

Upptäck våra

kund- och konsultcase

Se alla