Hand håller glödlampa mot himmel.

AI och rekrytering: Så använder vi artificiell intelligens i vårt dagliga arbete

Användandet av artificiell intelligens ökar i ett rasande tempo. Inte minst inom rekrytering där AI kommer fortsätta spela en betydande roll i hur vi attraherar, anställer och behåller kompetens. Här delar vi med oss av hur AI används inom Lagotto och Amendo Group – och hur artificiell intelligens bidrar till att effektivisera, personalisera och kvalitetssäkra vår rekryteringsprocess.

Fördelar med att använda AI i rekrytering

AI har kommit att spela en allt mer betydande roll i rekryteringsprocesser med flera fördelar för både rekryterade chefer och kandidater. I en tid då vi strävar efter att öka diversifieringen på våra arbetsplatser kan AI-baserade verktyg leda till en mer jämlik och rättvis rekryteringsprocess. Genom att använda objektiva kriterier och algoritmer kan AI utvärdera kandidater baserat på deras kompetens och färdigheter snarare än personliga fördomar och förhandsuppfattningar – vilket främjar en mer kompetensbaserad rekryteringsprocess.

 

Med AI-baserade urvalssystem kommer vi inte bara närmare en mer objektiv rekryteringsprocess. AI ökar även effektiviteten och träffsäkerheten. Genom att automatisera delar av rekryteringsprocessen effektiviseras ett annars ganska tidskrävande urvalsarbete för rekryterare och executive search-konsulter, vilket öppnar upp för snabbare återkoppling och eliminerar utdragna rekryteringsprocesser. Sammanfattningsvis kan AI, rätt använt, minska förekomsten av diskriminering, effektivisera samt hjälpa till att förbättra kandidatupplevelsen genom snabbare och mer personaliserad kommunikation.

 

Amendo Group och artificiell intelligens – 4 användningsområden!

Som ledande koncern inom branschen vet vi vikten av artificiell intelligens och de möjligheter tekniken skapar. AI återfinns inom många olika delar i vår egen verksamhet, här delar vi med oss av några användningsområden.

 

1. AI-drivna verktyg på Linkedin

Linkedin har sedan länge erbjudit användarna AI-drivna verktyg på plattformen. Nyligen implementerades ännu fler automatiserade funktioner i form av AI-assisterade meddelanden och en AI-assisterad rekryteringsupplevelse. Något vi inte var sena med att testa! 

 

– Sedan vi började använda inbyggda AI-verktyg inom vår rekryteringsprocess har vi upplevt en kraftig ökning i träffsäkerhet och svarsfrekvens när vi når ut till kandidater. Främst genom mer precisa algoritmer när vi söker kompetenser och erfarenheter. Den tid vi kan ägna åt personliga möten med relevanta kandidater har ökat och har resulterat i att vi kan tillsätta positioner snabbare än någonsin tidigare. Både kandidater och kunder berättar att de känner sig prioriterade och att vi hittar rätt i matchningen, säger vår kollega på Amendo Tech.

 

Intressant statistik från en undersökning gjord av Linkedin:

 

  • 75% av rekryterare förväntar sig att AI ska kunna frigöra tid för mer strategiskt arbete och värdeskapande personliga relationer.
  • 67% av rekryterare hoppas att AI kommer kunna hjälpa dem att hitta ett större urval av kandidater.
  • Sedan början av 2023 fram till augusti 2023 har det varit en genomsnittlig ökning med 75% varje månad när det gäller Linkedin-medlemmar som lägger till termer som bland annat ”AI” och ”ChatGPT i sina profiler.

2. Kompetensbaserade och strukturerade chatintervjuer

Tack vare vår AI-assistent Hubert har vi möjligheten att effektivisera första urvalet av kandidater. Via strukturerade, automatiska och kompetensbaserade chatintervjuer hjälper Hubert oss att skapa en mer datadriven och fördomsfri rekryteringsprocess. Hubert intervjuar kandidater i ett första skede i chatformat, där fokus ligger på ett antal kompetensbaserade urvalsparametrar som är viktiga för rollen. Kandidaternas svar ligger därefter till grund för nästa steg i processen.

 

Sammanfattningsvis hjälper Hubert oss att effektivisera arbetet, men framför allt att göra ett mer rättvist, kompetensbaserat och fördomsfritt urval. Som rekryterare ligger det en trygghet i vetskapen om att det blir ett objektivt och konsekvent urval. Erica Gjälby, VD på Amendo Bemanning & Rekrytering, menar att Hubert kommer med många fördelar även ur kandidatens perspektiv.

 

– Feedbacken vi får från våra kandidater är positiv ur flera aspekter. Dels får de i en intervju med Hubert möjligheten att i lugn och ro fundera och tänka igenom sina formuleringar och svar. De upplever även att processen blir mer rättvis och kompetensbaserad då Hubert ger samtliga kandidater samma frågor, möjligheter och objektiva bedömning. Hubert förkortar också tiden för återkoppling och utdragna rekryteringsprocesser, vilken uppskattas av både våra kandidater och kunder. Att använda AI som ett komplement i vår intervjuprocess betyder inte att den personliga kontakten försvinner, snarare att den blir djupare och ännu bättre men i ett senare steg i processen.

 

3. Automatiserad kommunikation skapar mer utrymme för personliga möten

Inom Amendo Group värnar vi om relationen med våra kandidater och arbetar aktivt för att skapa en så bra kandidatupplevelse som möjligt. Med automatiserad kommunikation som stöd i rekryteringsprocessen frigör vi tid för en mer personlig dialog där transparens och tydlighet är i fokus. Tät dialog tror vi är starten på en god och långsiktig relation.

 

4. AI som en extra kollega på kontoret

– AI har kommit att bli en stor del av vår vardag. AI-verktyg som bland ChatGTP stöttar oss i att allt från att skapa innehåll och ta fram presentationer till översättningar när vi arbetar med internationella kunder, research och marknadsundersökningar. Genom att se artificiell intelligens som en extra kollega på kontoret skapar vi utrymme för oss övriga att arbeta smartare och skapar förutsättningar för det viktiga mötet med alla våra kunder, konsulter och kandidater, säger Ulrika Kjellberg, VD på Lagotto Executive Search & Interim.

 

Vi hjälper dig att hitta framtidens kompetens!

Nyckeln till hållbara och lönsamma organisationer är att anställa rätt person till rätt plats – vid rätt tillfälle. Amendo Group har arbetat med framtidens kompetens sedan 2001. I koncernen ingår Amendo Bemanning & Rekrytering, Amendo Tech och Lagotto Executive Search & Interim. I vårt omfattande nätverk finns kompetens på alla nivåer, från studenter och nyutexaminerade talanger till erfarna ledare och specialister, redo att skapa resultat där du behöver det som mest. Med kompetenta och engagerade rekryteringskonsulter samt en kvalitetssäkrad process hjälper vi dig att hitta rätt kompetens – oavsett behov. Kontakta oss på info@lagottosearch.se så pratar vi vidare.

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla