Hand håller glasögon mot himmel
Digitalisering

Så framtidssäkrar och utvecklar du er ekonomifunktion – idag och imorgon

Den digitala transformationen av Sveriges ekonomiavdelningar går snabbt. Det ställer krav på organisationer att hänga med i utvecklingen – och ställa om sin ekonomifunktion till ett proaktivt och strategiskt affärsstöd.

Den traditionella ekonomiavdelningen fortsätter att utmanas. Ledningsgrupper och ekonomichefer behöver omfamna den digitala transformation för att som organisation och avdelning fortsätta vara relevant – idag och i framtiden. Lagottos Christos Voglis har gedigen erfarenhet inom ekonomi och hjälper dagligen våra kunder att hitta rätt kompetens inom området. Här delar han med sig av sina kunskaper och insikter om framtidens ekonomifunktion.

 

Ett betydande skifte

Ekonomifunktionen har länge arbetat reaktivt. Tack vare digitaliseringen har många administrativa och manuella arbetsuppgifter idag automatiserats vilket har öppnat upp för nya möjligheter och arbetssätt. Genom rätt verktyg och data kan avdelningen idag ligga steget före organisationen och genom en rådgivande roll bidra till affren genom vrdeskapande aktiviteter och insikter, säger Christos Voglis.

 

Majoriteten av Lagottos kunder har redan insett värdet av den moderna ekonomiavdelningen.

 

På Lagotto ser vi att våra kunder, oavsett bransch och storlek, förstår vikten av att inkludera ekonomifunktionen för att kunna ta strategiska framtidsbeslut. Det är inom avdelningen som informationen om vilka som är de mest lönsammaste kunderna, vilka KPI:er man har samt hur man som organisation kan benchmarka sig mot andra bolag finns. Vilket är framtiden, säger Christos Voglis.

Nya och befintliga kompetenser krävs

Nya arbetssätt och fokusområden ställer krav på rätt kompetens.

 

–  Ekonomer inom system, analys och data kommer bli allt mer efterfrågat. Gränsen mellan IT och ekonomi blir allt tunnare och det är inte ovanligt att hitta roller som Data Analyst, Business Analyst och Business Intelligence inom en ekonomiavdelning idag, säger Christos Voglis.

 

–  AI har tagit och kommer fortsätta att ta över många repetitiva arbetsuppgifter och roller. Men automatiseringen kommer inte ersätta den mänskliga förmågan att förstå affären. Ekonomiavdelningarna kommer alltid vara i behov av kompetens som kan vara bryggan mellan organisation och affär, säger Christos Voglis.

 

Även kompetens inom compliance, risk och internal controll kommer vara fortsatt efterfrågat.

 

Att ständigt hålla sig ajour med regelverk, ramverk, direktiv och övriga krav är viktigt såväl idag som imorgon, säger Christos Voglis.

 

Vi hjälper dig att framtidssäkra din ekonomifunktion

Vi på Lagotto hjälper dagligen våra kunder att hitta rätt kompetens som kan driva olika digitaliserings- och effektiviseringsprojekt. Vi är även specialister på att rekrytera specialister inom regel- och efterlevnadsfrågor. Oavsett hur din startsträcka ser ut kan vi, tillsammans med våra systerbolag Amendo Bemanning & Rekrytering och Amendo Tech, hjälpa dig att framtidssäkra din ekonomifunktion! Hör av dig till oss så pratar vi vidare – info@lagottosearch.se.

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla