Ljusträd mot vacker himmel, Lagotto Executive Search & Interim
Artificiell intelligens

Ledarskap och AI – så leder du genom utvecklingen

Utvecklingen av artificiell intelligens går snabbt. Det är inte bara branscher, organisationer och beteenden som påverkas – även ledarskapet förändras i grunden. Här har vi tittat närmare på vilka ledaregenskaper som hjälper dig att leda genom utvecklingen.

Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) avancerar i snabb takt. Som ledare ställs inte bara krav på att hänga med i utvecklingen utan också på att anpassa sitt ledarskap till dessa nya miljöer. Här har vi sammanställt några nyckelegenskaper vi tror är viktiga för att som ledare lyckas i en organisation där AI blir en allt större del av arbetsvardagen.

 

Öppen inställning – välkomna artificiell intelligens i organisationen

I rapporten Svenska folket och AI som Insight Intelligence tagit fram tillsammans med Atea, Telia, Husqvarna och Ramboll svarar var tredje respondent att det förs diskussioner om att börja använda AI på deras arbetsplats. Enbart 16% svarar att det används på arbetsplatsen idag. Utvecklingen spås gå i rasande takt och som ledare har du en viktig roll i att sätta attityd och inställning till den nya tekniken. Det betyder inte att det är din uppgift att digitalisera hela verksamheten – att ha ett öppet sinne och en positiv inställning till den nya tekniken räcker långt.

 

Anpassa tekniken efter behov

Att använda artificiell intelligens för beslutsfattande, problemlösning och optimering av processer är några exempel som går att applicera i de flesta verksamheter. En studie som Microsoft har tagit fram tillsammans med Susan Etlinger, AI-analytiker på Altimeter Group och Heike Bruch, professor i ledarskap på University of St. Gallen, att ledare som använder sig av AI hanterar det operativa arbetet mer effektivt – de blir bättre på att ta beslut, sätta mål och frigöra tid. Det i sin tur gör att de kan lägga större fokus på att motivera och inspirera medarbetarna.

 

– Framgångsrika ledare använder AI för operativt arbete, men också för att bli mer effektiva. Med andra ord att driva tillväxt, sätta rätt prioriteringar och frigöra tid för att inspirera andra människor, säger Heike Bruch, Professor and Director of the Institute for Leadership & Human Resources Management på University of St. Gallen, i studien.

Ödmjukt ledarskap med högt i tak

Är det något vi med säkerhet vet om framtiden är att den kommer förändras – och det i ett allt högre tempo. Oavsett vad framtiden bringar kommer dina mänskliga egenskaper att uppskattas, och flera rapporter och experter menar att mjukare värden blir allt viktigare i ett AI-styrt ledarskap. Att vara känslomässigt stabil, ödmjuk och ha förmågan att engagera medarbetare blir allt viktigare som framtidens ledare.

 

För att lyckas anpassa organisationen efter framtidens förutsättningar är det viktigt att kunna se problem ur flera synvinklar. Det uppnås genom att ha en tillåtande miljö med högt i tak. Var inte rädd för att misslyckas – och att låta dina medarbetare misslyckas.

 

Var nyfiken – och aldrig fullärd

En viktig framgångsfaktor för att kunna leda in i framtiden är att själv förstå den nya tekniken innan du kan leda dina medarbetare genom det. Genom att läsa på och studera artificiell intelligens blir det mindre skrämmande och istället spännande och utvecklande. För att verkligen förstå artificiell intelligens och hur det kan appliceras krävs ett stort engagemang och ett öppet sinne. Men kom också ihåg att när det kommer till artificiell intelligens handlar det inte om att veta allt utan också om att kunna vara trygg i ovissheten.

Vill du lära dig med om artificiell intelligens?

AI Innovation of Sweden, AI Competence of Sweden, Linköpings universitet och Vinnova har tillsammans med Reaktor och Helsingfors universitet tagit fram en gratis onlineutbildning som ger dig grunderna i artificiell intelligens – Elements of AI.

 

Kursen kräver inga förkunskaper och du kan ta den helt i din egen takt – perfekt för dig som vill lära dig mer!

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla