Rostiga lås på silvrigt hänge
Artikel

Att gå in i rollen som interimskonsult – viktiga nycklar för att lyckas!

Vad är viktigt att tänka på innan, under och efter ett interimsuppdrag? Här har vi sammanställt de viktigaste nycklarna.

Är du en erfaren ledare, nyfiken på att gå in i rollen som interimschef/interimskonsult? Här delar vi på Lagotto med oss av allt du behöver veta om konsultyrket.

 

Vad är en interimschef/interimskonsult?

En interimschef/interimskonsult är en erfaren ledare eller specialist inom sitt kompetensområde som går ut på ett tidsbegränsat uppdrag. Det kan vara en tillfällig chefsposition eller en viss specialistkompetens som företaget behöver ta in för att genomföra ett projekt, en förändringsresa – eller för att förstärka vid arbetstoppar och tjänstledighet.

 

Vilka är fördelarna med att arbeta som interimschef/interimskonsult?

Möjligheten att lära känna nya branscher, testa olika typer av roller och flexibilitet att bestämma över dina egna uppdrag är några av fördelarna som interimschef/interimskonsult. Dessutom erbjuder konsultrollen dig att ta del av olika kulturer och arbetssätt samt möjligheten till personlig utveckling och att växa som ledare.

 

Hur långt är ett interimsuppdrag?

Hos oss på Lagotto brukar ett interimsuppdrag vara på minst sex månader, på heltid eller deltid. Ibland finns ett tydligt start- och slutdatum, i andra fall löper uppdraget på tills uppgiften är genomförd. När uppdraget är slut går interimschefen/interimskonsulten vidare till nya uppdrag. 

Att arbeta som interimschef/interimskonsult – 3 steg för att lyckas

 

Innan interimsuppdraget

  • Går du in i en operativ eller strategisk roll? Innebär ditt uppdrag en ledarposition? Genom att ställa frågor får du en tydlig bild över vad uppdraget specifikt går ut på.
  • Säkerställ förväntningar och eventuella farhågor.
  • Samtala med interna stakeholders. En rak och tydlig kommunikation ger dig bästa möjliga förutsättningar i ditt uppdrag.

Under interimsuppdraget

  • Ha regelbundna avstämningar med såväl din uppdragsgivare som oss på Lagotto.
  • Avsätt tid för att bygga upp ditt nätverk – och skapa goda relationer med dina kollegor.
  • Utnyttja möjligheten att skaffa dig nya erfarenheter och kunskaper.

Efter interimsuppdraget

  • Oavsett om du överlämnar din roll till en annan person eller lämnar över ett projekt är det viktigt att du ansvarar för en så bra överlämning som möjligt.

 

 

Är du intresserad av att arbeta som interimschef/interimskonsult och bli en del av vårt omfattande nätverk? På vår karriärsida kan du enkelt connecta med oss för en första kontakt. Varmt välkommen!

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla