Tjej tittar i kikare utomhus, chefs- och ledarrekrytering, Lagotto
Ledarskap

Så lyckas du med din chefs- och ledarrekrytering

”Vi går mer och mer ifrån att rekrytera kandidater med specialistkompetens, till att rekrytera kandidater som får medarbetare att växa, utvecklas, som ser till helheten och som kan bygga tillväxt samt tillit.”

Ledarskapet har en stor betydelse för hela bolaget – inte minst för dina medarbetares välmående och prestation. Vad är viktigt att tänka på inför, under och efter din rekrytering av strategisk nyckelkompetens? Här delar Lagottos VD Ulrika Kjellberg med sig av sina erfarenheter.

 

Generalist eller specialist?

Inför en ledarrekrytering är det viktigt att du, tillsammans med dina kollegor i ledningsgruppen, definierar såväl bolagets som teamets behov. Är ni i behov av en specialist med gedigen kunskap inom sitt område, eller en kommunikativ ledare med bredare perspektiv och kompetens? Ulrika Kjellberg menar att behovet ofta ser olika ut beroende på roll.

 

– Generellt så ser jag att vi går mer och mer ifrån att rekrytera kandidater med specialistkompetens till att rekrytera kandidater som får medarbetare att växa, utvecklas, och som kan bygga tillit, tillväxt, se till helheten och peka ut riktningen – och som får medarbetarna med sig på tåget. Vissa roller kräver fortfarande specialistkompetens, och då i kombination med ett brett register i form av ledaregenskaper.  

 

AQ – en av framtidens viktigaste ledaregenskaper

Det har tidigare talats om IQ (Intelligence Quitien), EQ (Emotional Quotient) och SQ (Social Quotient) inom branschen. Nu välkomnar vi även begreppet AQ – Adaptaibility Quotient. 

 

– AQ handlar om förmågan att kunna ställa om och förändras. En egenskap som har blivit, och som kommer fortsätta att vara, viktig för framtidens ledare och medarbetare. Forskning visar att ledare med ett högt AQ, det vill säga som har förmågan att snabbt kunna ställa om och tänka nytt, har klarat sig bättre genom den kris pandemin förde med sig. AQ ligger nära begreppet Growth Mindset, som även det är en framgångsfaktor för morgondagens ledare och medarbetare, säger Ulrika Kjellberg.

 

Utöver att ha ett högt AQ är förmågan att vara autentisk och trygg viktiga ledaregenskaper för framtiden. 

 

– Att vara autentisk, trygg och prestigelös i sin ledarroll tror jag är jätteviktigt för framtidens ledare. Att få sina medarbetare att växa, bli sedda och hörda är idag egenskaper som värdesätts högt, säger Ulrika Kjellberg. 

 

En strukturerad rekryteringsprocess

En lyckad ledarrekrytering kräver förarbete. För Ulrika Kjellberg är tydligt mål och samsyn starten för en lyckad process. 

 

– Man behöver diskutera tillsammans inom bolaget över var man vill vara om två år, vad man behöver göra för att komma dit – och vilka egenskaper och kompetenser man behöver ha med sig på resan. Inför varje ny rekrytering behöver man även skruva på rollen, tänka om och kartlägga behov. Att rekrytera kompetens med nya insikter, erfarenheter och kunskaper kan bidra med stort värde och nytänk till organisationen.  

 

Så når du kandidaterna

Det är inte alltid via annonsering som du hittar de mest relevanta kandidaterna. Att leta i ditt nätverk är ofta ett effektivt tillvägagångssättet i sökandet efter din organisations nästa medarbetare. Vi på Lagotto arbetar gediget med seach där vi kartlägger branscher och använder oss av vårt stora nätverk i sökandet efter rätt kandidat.

– Fundera över vilka kompetenser som är nice to have respektive need to have samt hur du kan nå ut till såväl aktiva som passiva kandidater. Utforska intressanta företag, branscher och nätverk för att upptäcka alla potentiella kandidater, säger Ulrika Kjellberg.  

 

Tydlighet och transparens

– Med dagens stora kompetensbrist är det viktigt att du som arbetsgivare är tydlig och transparent gentemot samtliga kandidater i processen. Vad får rätt kandidat genom att bli en del av ert bolag, vad står ni för, hur ser kulturen ut inom bolaget, vilka är era värderingar och hur ligger respektive kandidat till i processen? Var transparent med hur situationen ser ut inom bolaget; befinner ni er på en förändringsresa, utvecklingsresa eller står ni inför en omorganisation? Var kontinuerligt ärlig, transparent och ha en tät dialog med samt återkoppling till alla kandidater. Det är starten på en god och långsiktig relation, säger Ulrika Kjellberg.

 

Interimslösning – ett alternativ vid ledarrekrytering

Ibland händer oväntade saker inom bolaget vilket gör att man med kort varsel behöver ta in specilistkompetens. Då är interim management ofta en bra lösning. 

 

– När det snabbt uppstår en lucka på management- eller specialistnivå, och som omgående behöver fyllas med kompetens, finns inte alltid tiden för en gedigen rekryteringsprocess. Då är istället interim management den bästa lösningen. Det kan vara vid organisationsförändringar, förändringsresor eller föräldraledighet. Interim management kan också vara en tillfällig lösning under en rekryteringsprocess – och en lämplig lösning för att få in nya perspektiv och idéer i organisationen, säger Ulrika Kjellberg. 

 

Är du i behov av en interimslösning? Kontakta oss på Lagotto så hjälper vi dig! 

 

Grundstenar för en lyckad rekryteringsprocess

  • Lägg ner tid på förarbetet och att definiera såväl mål som behov.
  • Fundera över var bolaget vill vara om två år – och vilka kompetenser samt egenskaper ni behöver för att komma dit. 
  • Ha samsyn inom bolaget! 
  • Utforska branscher, bolag och utnyttja nätverk för att nå ut till både passiva och aktiva kandidater.
  • Stressa inte igenom rekryteringsprocessen! En lyckad ledarrekrytering tar tid.
  • Ha en plan för såväl preboarding som onboarding.

 

Nyckeln till framgång och lönsamhet är att anställa rätt person till rätt plats, speciellt i ledande positioner. Med kompetenta och engagerade rekryteringskonsulter samt en kvalitetssäkrad process och omfattande nätverk hjälper vi dig med din ledarrekrytering. Kontakta oss på info@lagottosearch.se så pratar vi vidare. 

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla