Gig-ekonomin
Framtidens arbetsmarknad: en gig-ekonomi
Ordet gig-ekonomi har varit på tapeten i några år och flera undersökningar visar att det är dit vi är på väg. Men vad innebär det egentligen för vår arbetsmarknad och framtidens kompetensförsörjning?
Intresset för tillfälliga jobb har ökat lavinartat. Flexibiliteten och möjligheten att fokusera på sin egen specialistkompetens är några av anledningarna att allt fler väljer konsultrollen. Samtidigt ser fler företag fördelar med att tillfälligt kunna ta in erfaren kompetens för ett specifikt behov och det är en trend som spås fortsätta öka i framtiden.
Gig-ekonomin, eller att ”gigga”, innebär att traditionella anställningar byts ut mot tillfälliga uppdrag. Du som konsult, frilansare eller egen företagare går in och hjälper företag med en specifik uppgift eller ett tillfälligt projekt. Fördelarna för dig som giggare är flexibiliteten och möjligheten att själv kunna styra över dina uppdrag, samtidigt som du får fokusera på din specialistkompetens. För företag skapar det möjligheter att i ökad omfattning kunna ta in just den kompetens som behövs vid varje given tidpunkt.
– I en arbetsmarknad som har nya behov hela tiden, kommer företag och organisationer snabbt att bli en del av gig-ekonomin, säger Erika Brännström, Head of People and Culture på Amendo Group.
Gig-ekonomi – en växande trend i Sverige och globalt
Fenomenet gig-ekonomi växer sig stark både i Sverige och globalt. Flera undersökningar visar att allt fler kan tänka sig att arbeta som konsult eller frilans i framtiden. Eftersom antalet konsulter och specialister ökar tror många att det i framtiden inte kommer att vara lika eftertraktat med fasta anställningar.
– I takt med att vi har blivit mer globala har många gränser i arbetslivet suddats ut. Företag är idag mer förändringsbenägna och kan uppleva starka behov av vissa kompetenser vid en viss tidpunkt. Det är då en specialist kan komma in och täcka upp det behovet – en så kallad ”giggare”, säger Erika Brännström.
Med specialistkompetens i fokus
Begreppet ”giggare” kan idag appliceras på i princip vilken roll som helst – alla kan gigga.
– Om man har en specialistkompetens som chef är det perfekt att kunna täcka upp ett tillfälligt behov hos företag. Då får man också fokusera på att bara jobba med det som man själv är bäst på och tycker är allra roligast, säger Erika Brännström.
En arbetsmarknad med nya behov
Men hur påverkas då företag av att ha tillfälliga chefer som snabbt byts ut?
– Det är klart att det påverkar, men jag tror att fördelarna är fler än nackdelarna. Arbetsmarknaden kommer att styras mer av en gig-ekonomi i framtiden och kanske går vi också mot en mer öppen kultur rent generellt, se bara på sociala mediers utveckling de senaste åren. I en värld som förändras snabbare och snabbare, med en arbetsmarknad som har nya behov hela tiden, kommer många företag snart att bli en del av gig-ekonomin, säger Erika Brännström.
Fördelarna med att arbeta i tillfälliga uppdrag är många. Dels kan det vara väldigt utvecklande att lämna en lång anställning där rutinerna och uppgifterna varit samma i många år. Som tillfälligt anställd eller egen underkonsult får du istället fokusera på det du är allra bäst på och själv har valt att specialisera dig inom. Detta öppnar också upp för nya miljöer, möjligheter och breddade nätverk. Det är också enklare att styra över sin egen tid och bestämma sig för att tacka nej till uppdrag och ta korta eller långa uppehåll från att jobba.
”Rätt person just nu”
Många experter menar att vi mer och mer är på väg mot en gig-ekonomi där den flexibla och rörliga arbetsmarknaden är en grundpelare. Enligt Erika Brännström kan man också se den attitydförändringen hos dagens företagare.
– Giggare är modiga och vågar kasta sig ut för att bli egenföretagare och ta tillfälliga uppdrag. Det är de som lyckas få de allra roligaste jobben. Företag som snabbt identifierar sitt kompetensbehov attraherar rätt giggare och hamnar därmed i framkant. Det är mer lönsamt i längden att våga optimera varje behov vid varje givet ögonblick, än att gå i samma gamla hjulspår och inte gagna sig rätt kompetens vid rätt tidpunkt.
Erika tror också att det snabba, tillfälliga behovet av nyckelkompetens kommer att påverka framtidens rekrytering.
– De långa rekryteringsprocesserna kommer kanske att försvinna i många sammanhang och ersättas av ”rätt person just nu”-mentaliteten: det är det som är den nya gig-ekonomin.
Är du också intresserad av att bli en del av gig-ekonomin? Som interimskonsult hos Lagotto blir du erbjuden spännande uppdrag som passar din kompetens. Registrera ditt cv här för att bli en del av vårt konsultnätverk.