Vattendroppar i händer
Blogginlägg

Håll händerna rena och huvudet kallt

Efter två veckors hemmajobb har Lotta Schibbye Fredrikson nya erfarenheter av att leda på distans. ”Våra möten har utvecklats under denna ofrivilliga crash course.”

 

Efter sin sportlovsresa mitt i Coronautbrottet blev Lotta Schibbye Fredrikson satt på två veckors hemmajobb. Här delar hon med sig av hur digitala hjälpmedel och fasta rutiner bidrog till ökat samarbete, effektivare möten – och mer sociala fikor.

 

Efter snart två veckor i karens kan jag reflektera över att det går bra att jobba på distans. Mina kollegor och jag har dessa två veckor finslipat våra samarbetsformer, testat olika kanaler och byggt vidare på vår redan ganska digitala kultur.

 

Jag är glad att vi sen länge gör en check-in varje morgon. Några korta rader om hur läget är, vad som står på agendan, eventuella utmaningar och såklart roliga saker som vi vill dela med varandra. Det har vi fortsatt med under dessa veckor och det ger en känsla av sammanhang när vi sitter på olika håll. Det ger också en möjlighet att bidra till varandras arbete och kunna hjälpa till vid behov.

 

Samma mötesrutiner – men i andra former

Våra möten har legat kvar på sina vanliga tider. ”Ståmöten” på 20 minuter vid den fysiska tavlan har blivit digitala möten och en Trelloboard. Några har suttit på kontoret och vi som varit på andra håll har kört via Teams eller andra kanaler.

 

Våra möten har utvecklats under denna ofrivilliga crash course, från att de som är på distans har en annan roll än de i rummet till en mer jämn fördelning av närvaro och deltagande. Det är stor skillnad att ”ligga i en telefonlur” på bordet till att driva ett möte med ljud och bild på plats.

Många små knep finns för att öka känslan av närvaro. Checka in, kolla läget, se varandras kök och kanske en hundnos som sticker upp i bild. Dessa små saker ger en bättre närvaro och ett mer naturligt möte.

 

Digitala fikor och ökat fokus

Strukturen på mötet är nog lika viktigt som alltid, men ibland tror jag det blir lättare att hålla fokus än när man sitter i ett vanligt mötesrum. Ordet fördelas, det går inte att prata i mun på varandra, det blir tydligt om någon inte kommer till tals eller försvinner iväg.

 

Och så dessa viktiga fikor! Att fika på svenskt vis gör vi i ärlighetens namn ganska sällan i vår ”vanliga” vardag. Men nu har vi haft ett par digitala fikor för att ses, kolla läget, känna närvaro, ta de där vardagliga frågorna med varandra. Vi har också i koncernen beslutat att ha en stående digital torsdagsfika på Teams för att ge medarbetarna möjlighet att ställa frågor, höra varandras frågor och bara ses. Ett nytt sätt att umgås!

 

Tillsammans får vi hjulen att snurra

Och efter dessa två veckor hemma så kan jag konstatera att det varit ett intensivt arbete. Många timmar i telefon och framför dator, inga långa luncher även om jag smitit ut på en promenad i solen när det funnits tillfälle.

 

Tack kunder, kollegor och samarbetspartners för att vi tillsammans fått det att fungera så bra. Att vi kunnat fortsätta vår verksamhet med lite nya grepp och innovativt tänkande och inte behövt låta affärsverksamheten gå ner eller stanna av. Det är så viktigt att vi hjälps åt att få hjulen att fortsätta snurra, även om vi inte kan ses på lika nära håll. Håller vi händerna rena och huvudet kallt så kommer detta att gå bra! Var rädda om er!

 

Bästa hälsningar,

Lotta Schibbye Fredrikson

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla