Kikare mot brun bakgrund, Lagotto Executive Search & Interim
Framtidens kompetens

Headhunting – ett searcharbete efter rätt kompetens

Genom ett gediget searcharbete och kartläggning av marknaden hittar vi rätt spetskompetens till rätt tillsättning. Våra executive search-konsulter och researchers som arbetar med headhunting har lång erfarenhet av branschen och ett upparbetat kontaktnätverk.

Vad innebär headhunting och vad är en headhunter? Lagotto har många års erfarenhet av att aktivt söka upp och tillsätta rätt spetskompetens. Här delar vi med oss av hur vår searchprocess ser ut – och hur du själv kan bli headhuntad.

 

Vad är headhunting?

Headhunting, ibland också kallat search eller executive search, är en rekryteringsmetod där rekryteraren aktivt söker upp och kontaktar personer med de rätta kvalifikationerna. Det krävs en omfattande kartläggning av marknaden för att hitta dessa personer – vilka ofta är erfarna chefer, specialister eller annan nyckelkompetens.

 

Så går det till

Headhunting används ofta vid rekrytering av svårhittad och specifik kompetens. Men det är inte alltid personer som aktivt har sökt ett uppdrag som våra executive search-konsulter och researchers kontaktar, det kan även vara de så kallade ”tiptoers” – personer som redan är ute på uppdrag men som är öppna för nya utmaningar om rätt sådan dyker upp. 

 

För att hitta rätt kandidater krävs det att en headhunter lever och andas i kundernas branscher. Det är även viktigt att bygga upp ett stort och brett kontaktnätverk. En headhunter behöver också ha förmågan att låta kompetens styra rekryteringen. Kompetensbaserad rekrytering påverkas inte av ålder, kön eller etnicitet i processen. Vår rekryteringsprocess startar i en behovsanalys som sammanfattas i en kravprofil. Sedan börjar sökandet, där våra executive search-konsulter och researchers aktivt letar efter rätt kandidater i våra olika nätverk där Linkedin är vår viktigaste kanal. 

Så blir du upptäckt

Var aktiv på Linkedin och bygg upp en bra profil. Använd samma sökord i din profil som du tror att en headhunter använder för att hitta någon med din kompetens. Lägg till relevanta färdigheter och be före detta chefer och kollegor att skriva rekommendationer. Var generös med att göra detsamma, men skriv aldrig något du inte kan stå för. Lista eventuella publikationer och ideella uppdrag, det senare ses ofta som en merit. Se förstås även till att hålla din Linkedin uppdaterad – och glöm inte att hålla utkik efter nya utmaningar. Lagotto söker alltid ny kompetens som vill bli en del av vårt nätverk, här kan du se vilka aktuella uppdrag vi arbetar med just nu.

 

Om du blir kontaktad

Fråga dig först och främst om du är intresserad av det aktuella uppdraget. Var öppen för nya möjligheter, men fundera noga innan du bestämmer dig. Skulle du inte vara intresserad just nu, kan det ändå vara bra att behålla kontakten för att se vilka uppdrag som dyker upp framöver. Var tydlig med vilka dina mål är och vad du ser som ditt nästa karriärsteg.

 

Headhunting av interimschefer

Interim management är en vanlig lösning när företag snabbt, och under en begränsad tid, behöver spetskompetens på management- eller specialistnivå. Det är en tillfällig lösning som passar bra om en nyckelperson försvinner eller när företaget genomför snabba förändringar.

 

En headhunter med uppdrag att söka efter en interimschef letar efter en kvalificerad konsult som förstår kundens vision och kan genomföra det i vardagen. Våra medarbetare inom interim management har djup branschkännedom och lång erfarenhet i att hitta interimskonsulter med rätt spetskompetens. 

 

Är du intresserad av att arbeta som interimskonsult och bli en del av vårt omfattande nätverk? Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta som interimskonsult.

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla