Man spelar fiol, Lagotto Executive Search & Interim
Artikel

Hitta rätt specialistkompetens

Att förstå kompetensen och att fokusera på specialistkunskapen som krävs är väsentligt för en lyckad rekrytering och för att attrahera rätt kandidater.

Hitta rätt

Specialistkompetens

Erfarna specialister med tung kompetens inom ett specifikt område är ofta eftertraktade på arbetsmarknaden. De är vana vid att bli kontaktade vilket ställer höga krav på förståelse för deras kompetens. Här delar en av Lagottos medarbetare inom executive search med sig av sina erfarenheter av att hitta och rekrytera specialistkompetens.

 

Förstå vad du söker

När specialistkompetens ska rekryteras är det ofta av en väsentligt strategisk betydelse för företaget. För att hitta och attrahera rätt person krävs att du förstår kompetensen och vad rollen innebär på djupet.
 
– Att hitta specifik kompetens handlar till stor del om ett gediget researcharbete. Vi på Lagotto sätter oss in i ämnesområden som är relevanta för våra uppdrag. Det liknar nästan ett grävande journalistiskt arbete. Vi behöver hela tiden lära oss den kompetens som våra kunder efterfrågar.

 

Värdesätt potential

Att fokusera på specialistkunskap och kompetensen som krävs är fundamentalt för en lyckad rekrytering. Glöm dock inte bort mjuka värden som potential, ödmjukhet och sociala egenskaper när du ska hitta rätt.
 
– Arbetsgivare bör titta mer på mjuka värden såsom sociala egenskaper och förutsättningar att växa in i rollen. En person som har en vilja att förstå företagets affärsmodell och förmåga att kommunicera sina kunskaper är värdefullt idag. Det gör ödmjukhet och samarbetsförmåga till viktiga egenskaper.

Skapa en innovativ miljö

Specialister trivs ofta i en innovationsdriven miljö med möjlighet till snabba beslut, egen påverkan och ett modernt tänk.
 
– Det är viktigt att anpassa sig till en bolagsstruktur där förändringar går fort och beslutsvägarna är korta. Stela strukturer och hierarkiska organisationer väljs ofta bort.

 

Pengar viktigt – men inte allt

För att väcka intresse hos rätt kandidater kan lönen vara en viktig faktor, men det är långt ifrån allt. Du behöver visa på utvecklingsmöjligheter och att du är beredd att investera i personen.
 
– Lönen är ett kvitto på ditt värde men utvecklingsmöjligheter väger också tungt. Finns ingen möjlighet att utvecklas löper du risk att förlora kompetensen inom ett år.

 

 
Står du inför att rekrytera en erfaren specialist? Vi på Lagotto hjälper dig! Hör av dig till oss så pratar vi vidare – info@lagottosearch.se.

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla