Agila organisationer
Så bygger du en agil kultur
För att uppnå den fulla potentialen av agila organisationer behövs en kultur som stödjer agila arbetssätt. Vilka är grundstenarna och hur byggs en framgångsrik agil kultur?
Att arbeta med agila ramverk räcker inte för att uppnå dess fulla potential. För att lyckas måste organisationen samtidigt arbeta med kulturen. Det skriver Jerome Parisse-Brassens i en artikel på Inside HR. Här listar han fyra avgörande grundpelare för att lyckas bygga en kultur som stödjer agila arbetssätt.
Agila arbetssätt har sitt ursprung i det agila manifestet som formulerades 2001 i ett försök att göra programvaruutveckling mer effektiv. Det har sedan dess implementerats brett då det välkomnades som en lösning på att, snabbare än traditionell vattenfallsmetod, kunna anpassa sig till omvärldens förändringar.
Kulturen viktig i agila organisationer
Att implementera agil metodik innebär att följa en uppsättning av särskilda metoder och rutiner. Men det räcker inte att bara arbeta med processen. För att förändringen ska vara hållbar behöver organisationen samtidigt arbeta med den agila kulturen – tankar, beteenden och värderingar. Det skriver Jerome Parisse-Brassens i en artikel på Inside HR.
I en verklig agil kultur utgör förtroende grunden för alla relationer. Feedback tas inte bara emot med öppna armar – den efterfrågas av alla. Egenskaper som nyfikenhet, personligt ansvar, lärande, förtroende och samspel ligger som en självklar grund för alla medarbetare. Ledarskap och struktur är fortfarande viktigt, men ledarens roll handlar snarare om att möjliggöra för sitt team och se till att det finns rätt förutsättningar och resurser.
Fyra grunder för en agil kultur
Jerome Parisse-Brassens listar fyra grundstenar som hjälper organisationen att uppnå en agil kultur:
Kunden i centrum: I en verklig agil kultur utgör förtroende grunden för alla relationer. Feedback tas inte bara emot med öppna armar – den efterfrågas av alla. Egenskaper som nyfikenhet, personligt ansvar, lärande, förtroende och samspel ligger som en självklar grund för alla medarbetare. Ledarskap och struktur är fortfarande viktigt, men ledarens roll handlar snarare om att möjliggöra för sitt team och se till att det finns rätt förutsättningar och resurser.
Ansvar och tillit: Att leda ett agilt team ställer helt andra krav på dig som ledare än vad den traditionella organisationen gör. Som ledare måste du sluta kontrollera och detaljstyra dina medarbetare för att istället ge dem utrymme att utvecklas, lära av sina misstag, nå uppsatta mål – och sin fulla potential. Dina medarbetare ska känn sitt ansvar att leverera och du som ledare måste lita på att medarbetaren kommer göra det. I en agil kultur är alla insatser värdefulla och man tror på människans förmåga.
Feedback och lärande: Precis som du måste ge utrymme för ansvar och tillit måste du i en agil kultur uppmuntra till feedback och konstant lärande. Att testa och experimentera sig fram är kärnan i arbetet, vilket innebär att både du själv som ledare och dina medarbetare måste släppa synen på att någonting är rätt eller fel – och istället ha inställningen “låt oss prova och se om det fungerar”.
Teamwork: En nyckel i det agila är att arbeta i tvärfunktionella och självstyrande team: medarbetare från olika funktioner arbetar tillsammans i till exempel ett projekt eller inom ett visst område. För att det ska fungera behöver teamet arbeta mot samma mål och aktivt arbeta med och lägga tid på sin grupputveckling. Att arbeta i tvärfunktionella team bidrar till ökad förståelse mellan olika funktioner, ökad samsyn och fler perspektiv – vilket i sin tur även kan leda till ökad kreativitet.