Lagotto på Almedalsveckan
Blogginlägg

Från guldklockor till gig-ekonomi

Under Almedalens andra dag deltog vår vd Lotta Schibbye Fredrikson i en panel arrangerad av SEBx – SEBs innovationsstudio med uppdraget att driva utveckling, flytta gränser och utforska förändring. Här delar hon med sig om vad som diskuterades under debatten.

Panelen moderades av SEBx chef Christoffer Malmer och tillsammans med René Bongard från Statistiker från Företagarna, Henrik Botten Tauboll från WeWork och Anna Kinberg Batra, soloprenör och fd partiledare diskuterade vi giggare och hur det påverkar olika perspektiv av arbetslivet. 

 

René inledde och satte ramarna för hur det verkligen ligger till med giggare och deras verklighet. Han berättade att det faktiskt inte sker någon synlig ökning av antalet soloprenörer just nu, dock kan det finnas en dold ökning genom att fler arbetar genom bemanningsföretag – ett sätt att slippa fakturera och få sammanhang, tillhörighet och hela den sociala trygghet som man annars frånsäger sig om man startar eget bolag. Giggarna finns i alla åldrar och alla yrkesgrupper men ökar bland personer över 50.

 

En glad nyhet var också att giggarna har konstaterats vara lyckligast av alla som arbetar. Detta trots att de skyr administration och oroar sig för att inkomsten inte ska räcka till. Att få bestämma själv och kunna styra både sin tid och sina uppdrag tros vara ett skäl till att de är lyckligare än andra.

Jag inflikade här kopplingen mellan Gallups undersökning som visar att endast 16 procent av medarbetarna i Sverige är motiverade – kanske kan vi få fler motiverade medarbetare genom att låta fler gigga?

 

Henrik berättade om WeWork som värderas till dubbla värdet av SEB och har 10 000 anställda runt om i världen. Av dessa arbetar cirka 1000 med att analysera kundernas behov. WeWork är ett kontor där både stora företag och giggare samlas. Stora bolag väljer dem av anledningen att de söker flexibilitet men inser att kontaktytor mot soloprenörer och innovation är den verkliga vinningen.

 

Anna Kinberg Batra som numera själv är soloprenör påtalade vikten av att sänka trösklarna och underlätta för egenföretagare.

 

Ett roligt samtal om en av nutidens utmaningar på arbetsmarknaden.

 

Hälsningar,
teamet på Lagotto

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla