Maria Åkerberg.
Intervju

Maria Åkerberg – från ungdomsintresse till världsledande hudvårdsbolag!

Med fokus på hållbarhet, engagemang och transparens har hon byggt ett världsledande bolag inom naturlig hudvård. Maria Åkerberg berättar om sin entreprenörsresa och vad som har varit nyckeln till bolagets framgång.

Maria Åkerberg är grundare och ägare av hudvårdsmärket MARIA ÅKERBERG. Ett familjeföretag från Frillesås som idag är Sveriges främsta varumärke inom professionell, naturlig hudvård. 

 

När det blev dags för ett nytt spännande #lagottosearch under temat engagemang och lönsamhet var det för oss på Lagotto självklart att bjuda in Maria Åkerberg som en av deltagarna i panelen. Maria är en entreprenör, företagare och ledare vi är stolta och glada över att ha i vårt nätverk. Vi fick tillfället för en pratstund med Maria för att höra mer om hennes entreprenörsresa, vad som har byggt bolaget och hur hon skapar engagerade och framgångsrika team. Här kan du ta del av samtalet.

 

Hur grundades Maria Åkerberg?

– Jag började min karriär som byggnadsingenjör. I och med den omfattande lågkonjunkturen i början av 90-talet blev jag dock tvungen att sadla om och vände mig till mitt tonårsintresse för växtforskning. Jag började läsa till hudterapeut med ambitionen att starta en hudvårdssalong. Jag insåg dock ganska snart att tiden skulle vara knapp och bestämde mig istället för att bli leverantör till andra hudvårdssalonger, där jag själv skulle stå för recepten och tillverkningen av mina produkter. 1995 lanserade jag bolaget MARIA ÅKERBERG och samma år kom de första produkterna ut på marknaden. Och på den vägen har det fortsatt i 28 år.

 

Hur ser verksamheten ut idag?

– Sedan 2008 håller företaget till i Frillesås på den svenska västkusten. Teamet består idag av 28 medarbetare som axlar hela produktionsledet från ax till limpa. Hållbarhet, engagemang och transparent är bolagets nyckelord – vilka vi lever utifrån varje dag.

 

Vad tror du är nyckeln till bolagets framgång?

– Att vi alltid har jobbat med huden istället för mot den. Jag grundade bolaget med en tydlig vision att tillverka produkter av ekologiskt odlade råvaror som är skonsamma mot både hud och miljö. Genom vårt arbete med fermenterad mjölksyra och levande stamceller erbjuder vi hudvårdsprodukter som än idag är helt unika världen över. Det är det som har byggt företaget.

2017 blev du utsedd till Årets Företagare, kan du berätta om det?

– Det var en otrolig upplevelse. Tävlingen är avsedd för alla bolag i Sverige, oavsett bransch. Men för att vara aktuell krävs en viss innovationsgrad, vilket vi på MARIA ÅKERBERG uppfyller genom vårt världsledande arbete med levande stamceller. Jag visste faktiskt inte att jag skulle vinna. Det blev en otrolig överraskning som visar på att det MARIA ÅKERBERG gör, faktiskt gör skillnad. Extra roligt var det också att jag hade hela mitt team på plats. Utan dem hade utmärkelsen aldrig varit möjlig!

 

Vad tror du krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

– För mig handlar det om att förstå vad man har för uppdrag i livet. Mitt uppdrag är att rädda världen. Ett stort uppdrag som jag inte klarar på egen hand, men vilket jag är med och uppnår genom att ta fram riktigt bra hudvård som inte förstör miljön. Jag tror att när man väl har förstått sitt uppdrag, vad det är man ska göra på resan man har fått, så är det ganska enkelt att ta sig fram. För vissa är uppdraget självklart, för andra tar det tid att identifiera och då är det bara att köra på en dag i taget tills polletten faller ner.

 

Engagemang – nyckeln till lönsamhet och tillväxt?

– Medarbetarengagemang är otroligt viktigt för bolaget! Jag tror att engagemang skapas när det finns förtroende, transparens och delaktighet inom teamet. Att ge sina medarbetare möjligheten att vara med och påverka, komma med idéer, feedback och tillsammans arbeta mot gemensamma mål är en förutsättning för lönsamhet och tillväxt. Det är våra olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser som skapar de bästa resultaten.

 

Ta gärna del av hela samtalet från #lagottosearch: Engagemang – nyckeln till lönsamhet och tillväxt.

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla