Personer står framför laptop, Lagotto Executive Search & Interim
Tips

Så optimerar du ditt digitala cv

Vår searchkonsult Christos Voglis delar med sig av sina kunskaper kring hur du optimerar din Linkedin-profil och ökar chansen att bli upptäckt av rekryterare.

Det har blivit allt vanligare att rekryterare använder Linkedin för att aktivt söka efter kandidater. Men vad krävs för att rekryterare ska hitta din Linkedin-profil, och hur blir den uppmärksammad? För vår searchkonsult Christos Voglis har Linkedin kommit att bli en av de viktigaste rekryteringskanalerna och han arbetar dagligen med att söka upp kandidater på plattformen. Här delar han med sig av sina erfarenheter om hur du skapar en attraktiv Linkedin-profil.

 

Linkedin är ett socialt verktyg för att nätverka, söka jobb och hålla sig uppdaterad på arbetsmarknaden. I takt med digitaliseringens utveckling har intresset för plattformen ökat och idag har Linkedin över 645 miljoner användare i 200 länder som nätverkar dagligen. Därmed har det blivit allt vanligare att rekryterare använder Linkedin i sökandet efter kandidater. Hela 90 procent av alla rekryterare använder Linkedin och vår searchkonsult Christos Voglis menar att Linkedin har kommit att bli en av de viktigaste rekryteringskanalerna. 

 

– Idag är det över 70 procent av alla jobb som inte är utannonserade och i vår digitaliserade värld är Linkedin kandidatens digitala cv. För mig som rekryterare har Linkedin kommit att bli en av de viktigaste rekryteringskanalerna i sökandet efter både aktiva och passiva kandidater, säger Christos Voglis.

 

Optimering och innehåll 

Genom en väl uppdaterad och optimerad Linkedin-profil ökar du dina möjligheter att bli upptäckt av rekryterare. Men en uppdaterad Linkedin-profil är inte bara aktuellt för dig som letar nytt jobb, även om du är ute efter att utöka ditt digitala nätverk har du mycket att vinna på en aktuell profil. 

 

– Fyll i så mycket information av din profil som möjligt och se till att få med viktiga detaljer och nyckelord som hjälper till att ranka din profil högre. Även om du inte söker jobb aktivt är en uppdaterad Linkedin-profil bra för att knyta kontakter och skapar ett ökat intresse att besöka din profil mer än en gång, säger Christos Voglis. 

 

Vidare är det viktigt att lägga ner tid på att uppdatera din anpassade webbadress. En webbadress som innehåller ditt fullständiga namn eller beskriver din yrkesroll är sökmotorvänlig och innebär att du har större chans att upptäckas av rekryterare inom ditt område. 

 

En uppdaterad Linkedin-profil betyder att folk hittar dig i Linkedin-havet. Men det är långt ifrån tillräckligt. För att visa ditt nätverk din kompetens behöver du vara aktiv – regelbundet och ofta.

 

– Idealet är en aktivitet per dag, och ett inlägg per vecka. Början av veckan är oftast en bra tid att publicera inlägg, och gärna tidig morgon eller senare eftermiddag. Funktionerna på plattformen är många och du kan engagera dig i allt från att publicera bilder, videos och text till att dela, gilla och kommentera andras inlägg, säger Christos Voglis. 

Ju mer aktiv du är,  desto högre upp hamnar du även i Googles sökresultat. Eftersom din Linkedin-profil fungerar som en hemsida rankas du högre ju mer du engagerar dig.

 

Skapa ett relevant och brett kontaktnätverk

Till skillnad från Facebook och många andra sociala medier använder Linkedins medlemmar plattformen i sin professionella roll. Bild, språk, formuleringar och kontakter ska visa din professionella sida – och inte vem du är som privatperson. En ofta förekommande fråga är om man ska tacka ja till alla förfrågningar på Linkedin. En del tackar ja till alla, andra till de som uppfyller vissa kriterier och så finns det de personer som endast tackar ja till dem de har träffat i verkligheten. Vad är rätt?

 

– Det finns inget rätt eller fel. Mitt råd är att fundera över vad syftet med din närvaro på Linkedin är och utgå från det när du svarar på kontaktförfrågningar. Men vad du bör ha med dig är att ju fler kontaktar du har i ditt nätverk, desto större spridning får dina aktiviteter och dina chanser att bli upptäckt av rekryterare ökar, säger Christos Voglis.

 

Steg för steg: så skapar du en attraktiv profil

 

Profilbild. Bildmåttet på Linkedin är i kvadratiskt format, 300 x 300 pixlar. Undvik selfies, gruppbilder och bilder med distraherande bakgrunder – din profilbild ska visa vem du är och vad du vill representera.

 

Engelska eller svenska? Vem vill du nå ut till? Välj ett språk som representerar bolagets koncernspråk. Om du vill bli upptäckt av en rekryterare på ett internationellt bolag är det naturligt att din Linkedin-profil är på engelska. Tänk på grammatiken och använd nyckelord som utmärker din roll och kompetens. 

 

Skriv en vass summering. Skriv en kort summering (3-5 meningar) som förklarar dina erfarenheter, expertis, färdigheter och vad du är mest känd för professionellt. Försök även få med din kontaktinformation.  

 

Tidigare tjänster och utbildningar. Stycket om tidigare tjänster och utbildningar är det rekryterare lägger störst vikt vid. Här är det viktigt att så mycket (och detaljerad) information som möjligt framgår. Roll, bolagsnamn, stad, examen, universitet och/eller högskola bör vara med och beskriv gärna dina arbetsuppgifter.  

 

Kompetenser och intyg. I slutet av din profil kan du välja att lägga till kompetenser. Kompetenserna är viktiga eftersom det visar rekryteraren vad du faktiskt kan – ju fler kompetenser desto större chans är det att du blir kallad till intervju. Be gärna tidigare eller nuvarande kollegor och chefer att intyga dina kompetenser. Det ger ett mer trovärdigt intryck. 

 

 

Här kan du lära känna Christos närmare. Och missa inte att följa Lagotto på Linkedin. Där delar vi med oss av branschinsikter, intressanta artiklar, publika uppdrag och andra nyheter om oss och vår omvärld.

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla