Bergklättrare ovanifrån, Lagotto Executive Search & Interim
Aktuellt

Försäkringsbranschen står starkt trots krisen

”Jag tror att många kommer ha en annorlunda bild av den svenska försäkringsbranschen efter denna kris – framförallt den yngre generationen som inte har varit med om något liknande tidigare.”

Läget för många bolag har varit tufft de senaste månaderna. Flera tusentals anställda har varslas och permitterats runt om i Sverige – och experter menar att Coronakrisen riskerar att få långvariga ekonomiska konsekvenser. Mitt i allt detta tycks den svenska försäkringsbranschen stå starkt. Lagottos searchkonsult Christos Voglis har gedigen erfarenhet inom branschen och har tillsatt flera ledare och specialister till försäkringsbolag runt om i Sverige. Här delar han med sig av sina tankar och framtidsspaningar om branschen.

 

 

Vad händer inom branschen just nu?

Vi befinner oss just nu i en kris där många branscher har det tufft. Den svenska försäkringsbranschen å andra sidan står starkt trots Coronakrisen, även om vi ser att krisen har påverkat olika försäkringskategorier. Medan allt fler tecknar inkomstförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och sjuk- och olycksfallförsäkringar har många av bolagens motorförsäkringar minskat i takt med reducerad bilförsäljning och färre resor. Jag tror att många kommer ha en annorlunda bild av den svenska försäkringsbranschen efter denna kris. Framförallt den yngre generationen som inte har varit med om något liknande tidigare.

 

Vilka digitala utmaningar står branschen inför? 

De traditionella svenska försäkringsbolagen kommer stå inför en resa när det kommer till det digitala. Även om allt fler bolag har börjat arbeta mer digitalt i samband med hemma- och distansarbete har många fortfarande en lång väg att gå. Redan innan Coronakrisen började allt fler digitala försäkringsbolag inta marknaden, och den digitala trenden har bara tilltagit de senaste månaderna. 

Det är framförallt den yngre generationen, som är vana och uppväxta med digitaliseringen, som lockas till dessa digitala försäkringsbolag. Men jag tror att det bara är en tidsfråga innan fler får upp ögonen för fördelarna med det digitala. Vi kommer inte längre orka sitta i telefonköer eller gå till försäkringskontoren för att teckna en försäkring. Vi vill kunna göra det digitalt – allra helst i en app. Här har fintech-bolagen ett stort försprång eftersom de redan har anammat ett digitalt arbetssätt och en digital plattform. Nu gäller det att de traditionella svenska försäkringsbolagen hänger med i utvecklingen.

 

 

Du har nyligen tillsatt rollen som aktuarie hos Länsförsäkringar Hälsa i Stockholm – helt digitalt. Kan du berätta lite kort om hur processen gick till?

Det var en väldigt annorlunda men intressant upplevelse! Jag hade ett samtal med Öystein Berg på Länsförsäkringar och han berättade att han sökte en aktuarie till avdelning Hälsa i Stockholm. Jag började som vanligt att skriva en annons som jag publicerade på Lagottos hemsida, därefter började jag mitt searcharbete. Jag hittade snabbt många potentiella kandidater och höll intervjuer  med dessa både via telefon och videosamtal. Jag presenterade min slutkandidat för Öystein som därefter hade ett samtal med kandidaten via Skype. Efter ytterligare ett digitalt videomöte och tester avslutades processen med en avtalsskrivning – digitalt. Hela rekryteringsprocessen skedde med andra ord helt digitalt, vilket både jag och Öystein tycker fungerade väldigt bra. Det är fantastiskt vilka möjligheter det finns idag och hur väl tekniken har utvecklats!

 

 

Behöver du rekrytera? Vi på Lagotto har gedigen erfarenhet av att tillsätta kompetens på chefs- och specialistnivå till många stora försäkringsbolag runt om i Sverige. Här kan du läsa mer om hur vi har hjälpt våra kunder. Tveka inte heller att ta kontakt med oss – info@lagottosearch.se

TA DEL AV VÅRA

ARTIKLAR

Se alla